Savjeti

Presađivanje

Sve biljke u svako doba, bez obzira jesu li u cvatu ili ne. Korijenov sistem jednostavno ne dirate i problema nema. Kada presađujete iz lonca u lonac, uvijek stavljate 2-3 broja veći. Vodenaste i zeljaste biljke sadite uvijek na istu razinu lonca ili čak malo povišenije nego što su bile u prijašnjem loncu (dubljom sadnjom od samo 1 cm riskirate trulež korjenovog vrata i propadanje cijele biljke (sve sezonsko, pelargonije-đirani, vodenice, ciklame, ljubice…), a sve drvenaste nekoliko centimetara dublje.

Razmnožavanje

Većinu biljaka koje se slabo ili nikako sjemene razmnožavamo reznicama. Najbolje ožiljavanje reznica je u prvoj polovini lipnja i u rujnu mjesecu (kad je temperatura 20-25°C). Za pojedine biljke je izuzetno dobro vrijeme za ožiljavanje početak proljeća (pogotovo drvenaste). Reznice su u pravilu dužine od 10 do 15 cm, ovisno o vrsti biljke. Rez je obavezno ispod pazuha lista (pupoljka) i ravan (lakže zarasta). Lišće režemo sve, ostavimo samo pri vrhu 2 listića koja također prikratimo nešto više od pola.

Reznice ostavite na zraku da rez zakori. Ako imate hormona za ožiljavanje, pomočite reznicu i sadite, malo zalijete i pohranjujete na toplo i sjenovito mjesto. Ožiljavanje traje oko mjesec dana. Vodenaste biljke (vodenice-impatiens, ljubice, begonije, gloksinije, itd.) razmnožavamo listovima ili grančicama koje stavljamo prethodno u vodu da puste korijenčiće i nakon toga sadimo ili direktno sadimo u zemlju.

Sadnice hibiskusa

Zalijevanje

Biljka bez vode ne može, pa čak i kaktus. Vaša velika “ljubav” prema biljci koja se manifestira u svakodnevnom zalijevanju jednaka je mučenju sa posljedicom laganog umiranja. SMANJITE ZALIJEVANJE!!! Svaka biljka pokazuje kada je žedna, to samo treba prepoznati. Pojedine poblijede, druge klonu sa lišćem i cvjetovima, supstrat se odvaja od pitara. Najjednostavniji način je prstom taknuti zemlju. Ako je zemlja vlažna, zalijevanja nema. Ako na biljci ne primjećujete nikakve promjene, nakon nekoliko dana opet ponoviti isto.

Kada osjetite da je supstrat suh, tada zalijevajte bez pretjerivanja. Dogoditi će vam se ponekad da će proći i 25 dana (osobito u zimskom periodu, u kući) da biljčicu niste nimalo zalili. Tada uz sobnu temperaturu neće biti truleži i propadanja, nego biljka daje svu svoju ljepotu.

Zalijevanje

Zalijevanje

Svijetlost

Sve kućne biljke traže normalnu svjetlost koja dolazi kroz prozor, sa ili bez sunca. U tamnim prostorijama ništa ne uspijeva, biljka može biti jedno mjesec dana i izgledati odlično, ali vrlo brzo počinje proces propadanja jer ne može normalno vršiti svoje životne funkcije.

Svjetlost

Svjetlost

Sitnice koje ponekad puno znače

 • Drenaža obavezna svim biljkama, preporučujem stiropor
 • Pretjerana prehrana uništava biljku (degenerira)
 • Koliko možete, eliminirajte kloriranu vodu
 • Za ljetnih vrućina orošavajte biljke radi vlažnosti zraka i smanjenja odbacivanja pupoljaka
 • Biljke dlakavog lišća ne polijevati, a ako se mora, ne pretjerivati
 • Ljeti orošavajte donju i gornju stranu lišća biljaka i cvijeća koje su na suncu radi sprječavanja i množenja napada crvenog pauka
 • Ocvale cvjetove i stapke zakidajte radi pospješivanja nove cvatnje
 • Biljku koja je dugo vremena u kući, kada je tuširate,da bi se osušila ne ostavljajte je ni trenutak na suncu, dobit će palež po lišću
 • Pelargonije (đirani), ne stavljajte u vodu za ožiljavanja, oni trule, treba ih odmah saditi
 • Ne uzimajte biljke koje ne podnose naše tlo (vapnenac) i vodu, tu je rododendron bez premca , kamelija, gardenija..Ako ih želite imati i uzgajati obavezno im osigurajte kiselo tlo (supstrat ) i kišnicu..
 • Rupice (izjedine), na lišću je vjerojatno sovica (larva leptira kupusara, zelena gusjenica-crv), koja je uvijek sa donje strane lista, i smeđa sovica koja se ukopa na samoj površini zemlje. Uništiti mehanički bez otrova.
 • Vanjsko bilje zalijevati uvijek navečer, ili još bolje, ujutro.
 • Dohranjujte uvijek u fazi vegetacije i intezivnog rasta.
 • Hortenziju skratite u rujnu za 1/3 visine, tada stvara cvjetne pupoljke za iduću godinu
 • Radi prejakog sunca i paleži ljeti preporučujem lonce i kašetice bijele boje (radi refleksije sunca), te šire i dublje za drenažu od 2-3 cm
 • Nekoliko komadića drvenog ugljena spriječit će trulež reznice koja se ožiljava u vodi