Solanum

Prekrasna grmasta biljka porijeklom iz Južne Amerike.

Traži izrazito sunčanu poziciju gdje daje svoj maksimum, izrazito bujnu cvatnju ljubičasto–plavičastih cvjetića koji su veliki oko dva centimetra u promjeru. Rapidnog je rasta tako da u dvije godine, ukoliko ga se ne reže, izraste i preko dva metra visine. Moj savjet je da na proljeće, a i kasnije, jake izbojne grančice obavezno prikratite nakon desetak centimetara rasta, tako da dobijete gusti, razgranati grm.

U priobalju ga možemo uzgajati na otvorenom prostoru, u vrtu, a u unutrašnjosti samo u loncima koje u zimskom periodu moramo sklanjati u zatvoreni prostor da se ne smrzne. Zimi odbacuje lišće ako je prehladno. Razmnožava se reznicama. Idealni supstrat za rast u loncu je: 50% zemlje za cvijeće, 40% vrtne zemlje i 10% perlita. Drenaža od stiropora ili drugog materijala je obavezna. Postoje varieteti u plavo-ljubičastoj i bijeloj boji cvijeta.

Zalijevati umjereno, nikada pretjerivati s velikom količinom vode izuzev vrućih ljetnih mjeseci. Idealan supstrat za njega je: 50% zemlje za cvijeće, 40% obične vrtne zemlje i 10% perlita. Drenaža obavezna.

 
Solanum rattonet

Solanum rattonet