Ruselija

Porodica Scrophulariaceae. Potječe iz Meksika.

Jednostavna biljčica koja podsjeća na našu domaću šparogu (Sprengeri). Lišće joj je vrlo malo ili ga uopće nema. Izraste do 1.5 metara u visinu (ako je ne režete i isprepletete ili privežete za štap da ima uspravan rast) ili isto toliko u dužinu. Početkom proljeća, a pogotovo ljeta, počinje s obilatom cvatnjom tisućama koraljno crvenih cvjetića (oblika trubice, a duge oko dva centimetra).

Izrazito dobro podnosi ljetne vrućine, tako da postaje jedna od traženijih cvatnica pogodna za viseće košare. Životni vijek joj je oko desetak godina. Ukoliko želite možete je i podrezivati kako bi imala ljepšu formu rasta. Postoje koraljno crvena i kremasto bijela boja. Ne voli tešku zemlju, traži rahliju i rastresitiju zemlju kao većina biljaka. Pomiješajte 70% zemlje za cvijeće, oko 20% vrtne zemlje i 10% perlita.

Drenaža je obavezna. Razmnožava se reznicama i položenicama. U ljetnom periodu stavite biljku na sunčanu poziciju ili polusjenu, zalijeva se obilato, svakodnevno,uz obavezno dohranjivanje da bi pospješili rast i cvatnju. Kada vidite da su se one velike duge grane iscvale, škaricama ih odrežite na desetak centimetara dužine da bi podstakli rast novih izboja, a time i ponovnu cvatnju. U fazi mirovanja (zimi) zalijevati vrlo umjereno, otprilike 60 % da bude suh supstrat.

Prenatopljena zemlja zimi, hladnije mjesto i tamnija pozicija uvjetovati će crnjenje i propadanje grančica, osobito donjih, nižih, do supstrata. Škaricama ih odrežite da ne kvari izgled biljke i napravite neke promjene da se to ne događa. Ako biljka bude prežedna pokazati će Vam na način da se vrhovi grančica objese. Ukoliko je stavite na sunčani prozor vašeg toplog doma, u zimskom periodu, obilato će Vas nagraditi cvatnjom i u hladnim zimskim danima.

Ruselija usred ljeta

Ruselija usred ljeta

 
Kremasto bijela ruselija

Kremasto bijela ruselija