Plubmago

Vrlo jednostavna i lijepa biljka neobično tirkizno-plave i bijele, a odnedavno i crvenkaste boje.  Porijeklom je iz Afrike.

Listovi  su ovalno-duguljasti i sa naličja hrapavo-bjeličasti. Stara izvorna vrsta je svjetlije nebo plave boje koja se može razmnožavati sa sjemenom i reznicom. Novije vrste hibrida su tirkizno-plave i bijele boje te crvene, koje se razmnožavaju samo vegetativno, odnosno reznicom, ali dosta problematično sa malim postotkom ožiljavanja. U naravi je grm pun izdanaka koji doseže do 1.5 metara visine i širine. Možemo ga uzgajati i kao manju penjačicu uz ogradu i slično, do maksimalno 2.5 metara visine, te kao lončanicu.

Vrijeme cvatnje započinje u drugoj polovici lipnja i traje do prvih hladnoća. Cvatovi su uvijek na vrhovima grančica, a poslije rastu postrani izbojci u velikom broju. U priobalju, plumbago sadimo na otvorenom prostoru u zemlju sa sunčane strane, te u lonce. Unutrašnjosti obavezno u lonce koje, u zimskom periodu, moramo skloniti od hladnoće.

Zalijevati umjereno, nikada pretjerivati s velikom količinom vode izuzev vrućih ljetnih mjeseci. Idealan supstrat za njega je: 50% zemlje za cvijeće, 40% obične vrtne zemlje i 10% perlita. Drenaža obavezna.

Plumbago

Plumbago