Zalijevanje

Hibiskus voli manje ali učestalije zalijevanje. Nemojte dozvoliti da hibiskus ostane dugo bez vode, jer tada sigurno dolazi do odbacivanja pupoljaka i lišća, odnosno stanje šoka. Zasušene biljke oprezno zalijevate više puta u kraćem periodu (1-2 sata) ili cijeli lonac potopite nakratko (10-15 min) u drugu posudu sa vodom.

Poslije izvadite da se ocijedi, kako ne bi došlo do oštećivanja žilnog sistema. U ljetnom periodu zalijevanje je uglavnom svakodnevno, u jutarnjim ili večernjim satima. U zimskom periodu trebate zalijevati vrlo oprezno, uvijek po potrebi, odnosno kada vidite da je zemlja na površini lonca skroz suha.

Plum piazz

Plum piazz

Night runner

Night runner

Ukoliko je hibs smješten na hladnijem mjestu u kući (5-10 stupnjeva) trebate ga zalijevati vrlo oskudno, držati do 80% suhi supstrat te će tako jednostavno opstati do početka proljeća. Na takvom mjestu će inače doći do odbacivanja lišća i pupoljaka i to Vas ne treba zabrinjavati. Spoj hladne prostorije i prehladne, vodom natopljene zemlje, ubrzo dovodi do propadanja biljke, koja započima truljenjem žila.

Ukoliko je smješten u toplijoj prostoriji do prozora, nakon početnog šoka, od premještanja (nešto odbačenog lišća, poupoljaka), zalijevati ćete  ga kao i ostale biljke u kući, odstajalom ili mlakom vodom, ali nikada ne pretjerujte. Uvijek je bolje da je biljka više suha nego premokra. Nakon kraće adaptacije ponovno će rasti i cvjetati.

“Hibiskus voli manje ali učestalije zalijevanje.”