Štetočine

U ljetnom periodu (vrijeme intenzivnog rasta) biljku mogu napasti razni insekti, bube, crveni pauci, mušice, trips, skakavci itd. Učestalim orošavanjem (jutro, večer) preventivno ćete djelovati protiv tih nametnika. Ukoliko pak imate manji napad nametnika najjednostavnije je upotrijebiti tekući sapun (za pranje ruku), šampon i sl., 2-3 uštrcaja na litru vode, kojeg prskate tri puta u razmaku od 2-3 dana u večernjim satima. Ukoliko je napad nametnika jači, potražite u poljoprivrednoj ljekarni nekakav insekticid, primjeren nametniku, kojega želite suzbiti. Kada prskate, uvijek prskate odozgo, sa gornje strane lišća (lice), a nakon toga prskajte biljku odozdo, ispod lišća (naličje), gdje se većina nametnika skriva. Poželjno je da to uvijek radite u večernjim satima kada nametnici miruju i ne vide. Prskanjem na donju stranu lišća padaju na lice lista i zalijepe se na njemu. Na taj način ugibaju.

Kada prskate sa insekticidom, naš savjet je da u njega uvijek stavite nekoliko uštrcaja šampona, sapuna ili deterdženta. Na takav način će smjesa za prskanje biti više ljepljiva.

“Kada prskate, uvijek prskate odozgo, sa gornje strane lišća (lice), a nakon toga prskajte biljku odozdo, ispod lišća (naličje)”

Leptir kupusar

Leptir kupusar

Skakavci

Lijevo žilni sistem hib. koji truli, desno zdravi žilni sistem

Lijevo žilni sistem hib…

Bijela mušica sa jajašcima

Bijela mušica sa jajašcima

Hib. koji truli i zdravi hibiskus

Hib. koji truli i…

Bijela paučinasta (vunasta) uš

Bijela paučinasta (vunasta) uš

Izjedine na lišću i učahurena larva

Izjedine na lišću i…

Larva jede sve, pupoljke, lišće

Larva jede sve, pupoljke…

Larva leptira kupusara neumorno jede

Larva leptira kupusara…

Odbacivanje lišća hibiskusa u punoj vegetaciji

Odbacivanje lišća hibiskusa…

Paučinasta (vunasta) uš na šefleri

Paučinasta (vunasta) uš…

Vunasta uš na žilnom sistemu

Vunasta uš na…

Zelena sovica larva lep. kupusara

Zelena sovica larva…

Žućenje lišća u sred ljeta

Žućenje lišća u sred ljeta