Oprašivanje, hibridizacija

Stvaranje novih variteta je nešto što posebno privlači ljubitelje hibiskusa. Oprašivanje cvijeta hibiskusa vršimo stavljanjem polena jednog cvijeta na tučak drugog cvijeta (pogledajte na fotografiji). Također možete uzeti polen sa istog cvijeta i staviti na tučak tog istog cvijeta (samooplodnja). Ja to obavljam sa štapićima za čišćenje ušiju.

Oprašivanje

Oprašivanje

Hibiskus sa cvijetom i sjemenim čahurama

Hibiskus sa cvijetom i…

Sjeme u našim uvjetima nije jednostavno dovesti do kraja, da sazori kao u tropskim krajevima, ali moje iskustvo mi je pomoglo da shvatim kada je najbolje vrijeme za oprašivanje cvijetova hibiskusa tako da mi to sada ne predstavlja poseban problem.

Pupoljak i sjemena čahura

Pupoljak i sjemena čahura

Blue ballerina i sjemene čahure

Blue ballerina i sjemene čahure

Oprašivanjem dviju biljaka dobivate sjeme koja u sebi nose gene obaju roditelja i prethodnih pokoljenja. U sjemenoj čahurici može biti od 1 do tridesetak sjemenki (pogledajte slike). Svaka sjemenka je svijet za sebe, nešto novo, rijetkost je da se nađu dvije identične biljke i cvjetovi, bez obzira što su od istih roditelja a o bojama da ne pričam. To iščekivanje što ću dobiti, kakvu ljepotu, je ono što me posebno intrigira u svemu ovome.

Dozrelo sjeme u sjemenoj čahuri

Dozrelo sjeme u sjemenoj čahuri

Sijanci I

Sijanci I

Sijanci II

Sijanci II

Svaki sijanac ima podatke od kojih je roditelja

Svaki sijanac ima podatke ok kojih…

Sjeme ne treba dugo držati da ne gubi klijavost, kratko nakon sjetve ga sijem. Da bi što prije došlo do nicanja, obavezno prije sjetve svaku sjemenku malo zarežem, pazeći da ne oštetim jezgru, samo djelić crne ljuskice. Nakon tjedan dana, uz idealnu temperaturu prve sjemenke klijaju. Kada dobiju nekoliko listića onda ih presađujem u veće posude (pogledajte slike i video snimke).

Sijanci III

Sijanci III

Mladi sijanci IV

Mladi sijanci IV

Prvi cvjetovi se pojave, zavisno od sorti, od 1. do 2. godine. Nakon toga pratite njihov rast, cvijet, kvalitetu, sve osobine koje su bitne za hibiskus da bi ga (ukoliko ima puno odličnih karakteristika) jednom registrirali u svjetski registar  hibiskusa, pod imenom kojeg želite, sebe kao hibridizera (koji ga je stvorio), i uzgajivača (koji ga je uzgojio), odnosno da bi vaš ljepotan dobio rodovnicu.

“Oprašivanje cvijeta hibiskusa vršimo stavljanjem polena jednog cvijeta na tučak drugog cvijeta”

Majka, neimenovani sijanac

Majka, neimenovani sijanac

Otac Blue Balerina

Otac Blue Balerina

Dijete, mladi sijanac

Dijete, mladi sijanac