Odbacivanje pupoljaka i listova

U ljetnom periodu vrlo često dolazi do odbacivanja pupoljaka i žućenja listova, pogotovo kada temperature prelaze 28 stupnjeva. Najidealnija temperatura je od 18-25 stupnjeva. Stres, odbacivanje pupoljaka i lišća, osim velike vrućine i hladnoće, uzrokuje i preveliko zalijevanje biljke, jak vjetar, razni insekti (pogotovo trips), a najviše učestalo premještanje biljke (relacije otvoreno-zatvoreni prostor, odnosno vani-unutra). Za vrijeme ekstremno velikih vrućina najidealnije je premjestiti lonac sa biljkom na polusjenovito mjesto. Urednim dohranjivanjem kako smo Vam objasnili u predhodnom pasusu, dodavanjem malo više kalija i magnezija, te učestalije orošavanje istim, smanjiti će i eliminirati probleme odbacivanja u vrijeme ekstremnih vrućina.

Tivoli

Tivoli

Cairo pink duo

Cairo pink duo

Ukoliko lonac mora biti na osunčanom položaju, uvijek nastojte da je bijele boje ili svijetlije nijanse radi refleksije sunčevih zraka i manjeg zagrijavanja korijenovog sistema, odnosno da biljka ne „kuha“ na suncu. Naš savjet je da ispred lonca stavite neku veću biljku, koja će svojim lišćem stvarati i bacati sjenu na lonac sa hibiskusom i tako smanjiti pregrijavanje žila i pojačano zasušivanje.

Još jedan savjet: ukoliko imate prostora u vrtu ispred kuće, ukopajte vaš hibiskus zajedno sa loncem u zemlju i riješit ćete se svih prethodno navedenih problemčića i uživati cijelu sezonu u ljepoti vašeg tropskog hibiskusa do otprilike sredine listopada (kada je kod nas u primorju oko 15 stupnjeva C). Tada biljku sa loncem izvadite i premjestite u prostoriju toplu ili hladnu, po Vašoj želji, kao što sam prethodno napisao o prezimljavanju. Ukoliko je u toploj prostoriji, uz sunčani prozor, uveseljavat će vas sa cvjetovima koji traju od 3-5 dana, ovisno o vrsti, biljci itd.

“Ukoliko lonac mora biti na osunčanom položaju, uvijek nastojte da je bijele boje ili svijetlije nijanse radi refleksije sunčevih zraka i manjeg zagrijavanja korijenovog sistema”