Rezanje

Vršimo kod sorte glabra, vrlo jako, ostavljamo samo najjače grane (većinom vodilice, kao kod loze na odrini), što uvjetuje snažnu cvatnju.

Kod sorti spectabilis režemo upola manje nego kod glabre. U našim uvjetima to radimo nakon prestanka opasnosti od smrzavanja, a to je kraj veljače, početak ožujka.

Sorte peruviana i buciana ne režemo kao glabre i spectabilis na proljeće, zakidamo ih u toku vegetacije, rasta (uglavnom ljeti), sve što nam ne odgovara ili raste kako ne treba ili puno divlja sa rastom u zrak. Tada takve grane zakidamo (pinciramo) da bi podstakli što veću  granatost. Nakon 10- 15 ak cm rasta ponovno ih pinciramo kako bi dobili gušću krošnju, ali ne puno pretjerivati s kidanjem.  Kada peruviane i buciane imaju tako puno vrhova u krošnji, osigurana joj je vrlo bogata cvatnja. Na takav način vrlo jednostavno možemo oformiti i mala stabalca ili kuglaste forme bugenvile u kontejnerima i loncima.

Još jedna vrlo bitna stavka, osobito za Vas koji će te je uzgajati u loncima je da obavezno i uvijek odrežete bodlje koje se pojavljuju prilikom rasta. U takvim uvjetima one nemaju funkciju pa nisu ni potrebne, a sebi otklanjate mogućnost da se ogrebete kada ste uz nju. Njihova funkcija u prirodi je pridržavanje za grane prašumskih stabala da bi se izvukli na sunčanu poziciju na velikim visinama.

“Još jedna vrlo bitna stavka, osobito za Vas koji će te je uzgajati u loncima ,je da obavezno i uvijek odrežete bodlje koje se pojavljuju prilikom rasta…”

Formosa pred rezanjem

Formosa pred rezanjem

Formosa pravilno odrezana

Formosa pravilno odrezana