Cvatnja

Cvijet bugenvile je neugledan i izgleda poput tube koja je zelenkasto-žućkasto-bijele boje. Uvijek su tri skupa, a njih okružuju tri obojena listića koji su kao njihovi zaštitnici. Postoje u svim mogućim bojama, osim plave i crne. Zovu se brakteje i po njihovim bojama kažemo da je bugenvila određene boje. Cvatnju pospješujemo dohranjivanjem u zemlju, u periodu vegetacije otprilike jednom tjedno, folijarnom prehranom ili jačim rezanjem nakon cvatnje. Prilikom prehrane nastojimo da što manje dajemo dušik jer su same od sebe vrlo izdašne jačinom rasta, a s njim ćemo to još više pospješiti i time smanjiti cvatnju. Još jedna caka za pospješivanje grananja i cvatnje: okomite, uspravne grane koje divljaju u visinu, polegnite u horizontalu i malo više savijte prema dolje, oprezno da vam ne pukne. Na taj način potaknuti ćete rast svakog pupoljka, aktivirati cvatnju i zaustaviti rast vrha.

Duljina cvatnje ovisi o vrsti  bugenvile, starosti  biljke, poziciji, prehrani i vremenskom periodu. Bugenvile sorte Glabra (većinom sve ljubičaste, roskaste sorte sa krupnim listom), cvatu od polovice lipnja, (znači na mladim, ovogodišnjim granama)  do dolaska zime. Bugenvile spectabilis (većinom sve ljubičaste ali sa sitnim listom, iznimka je sorta bugenvile Elizabeth agnus, krupnog lista), cvatu odmah od početka vegetacije ako je ne režemo.

Bugenvile sorti peruviana i buciana (okruglasto i okruglasto-izduženi list), a to su crvene, narančaste, žute, bijele, roze i duple sorte, cvatu  izdašno i odmah na početku vegetacije (na prošlogodišnjim vrhovima grančica) ukoliko ih se ne reže na proljeće. Rezanjem  istih prolongiramo prvu cvatnju tek za na jesen.

“Duljina cvatnje ovisi o vrsti  bugenvile, starosti  biljke, poziciji, prehrani i vremenskom periodu.”

Početak proljeća

Početak proljeća